Ako sa zbaviť prejedania?

Sme najedení a predsa hladní. Aj po sýtom jedle nevieme odolať a dáme si ešte koláč. Pozrime sa na príčiny prejedania sa.

VAŠE TELO JE DEHYDROVANÉ
Mozog si môže zameniť pocit smädu a hladu. Odkedy to viem, prvé čo urobím pri pocite hladu je, že sa napijem čistej vody. Ďalší dobrý zvyk je, už ráno nalačno vypiť dva poháre vlažnej vody. Nedostatok vody neprospieva nášmu zdraviu.

S množstvom vody to netreba ani preháňať. Keď chcete vedieť koľko vody potrebuje Vaše telo denne, vynásobte svoju váhu číslom 0,035. Napríklad 60 x 0,035 = 2,1l. Pri nadváhe za každých 11 kíl nadváhy pripočítajte k celkovému množstvu ešte 0,25l vody. Pri športe a v horúčavách potrebujeme o niečo viac vody.

JETE VEĽA SLADKOSTI, BIELEJ MÚKY A DŽÚSOV
Ak vo vašej strave prevažujú rýchle (jednoduché) sacharidy, teda sladkosti, biela múka (chlieb, pečivo, cestoviny, koláče, keksy…) a ovocie, spôsobí to výrazné kolísanie glukózy v krvi a vzniká takzvaný “vlčí hlad”.

IMG_3311a.jpg

Riešením je udržiavať hladinu glukózy v krvi v norme a v tom nám pomôžu potraviny s nízkym glykemickým indexom. Miesto rýchlych sacharidov  si radšej si dajte pomalé (komplexné) sacharidy. Hladina glukózy v krvi bude stabilnejšia a dlhšie Vám ostane aj pocit zasýtenia. Sú to: celozrnný chlieb, celozrnná ryža, ovsené vločky, celé zrná, celé kusy ovocia a zeleniny (nie šťavy, kde nie je vláknina).

JETE MÁLO STRUKOVÍN, VAJEC A MÄSA
Ak jete dookola iba sladkosti, alebo šaláty, rýchlo vyhladnete. Snažím sa mať v každom jedle aj bielkoviny, ktoré ma výborne zasýtia. Mám rada strukoviny (cícer, šošovica, fazuľa…), alebo vajíčko, či kúsok mäsa, alebo ryby.. Dám si aj mliečne výrobky, alebo si doprajem kvalitný vyvážený bio proteín bez chémie a konzervantov. Ideálne pre naše zdravie je, ak jeme bielkoviny rastlinné aj živočíšne. Nedostatok bielkovín si telo nevie samo doplniť. Potrebuje ich z jedla.

IMG_8698.jpg

S bielkovinami to tiež netreba preháňať. Bežný človek potrebuje 0,8 - 1,2 g bielkovín na kilogram telesnej váhy. Ak vážite 70 kíl, potrebujete zjesť cca 70g bielkovín denne.

JETE MÁTE MÁLO RÝB, ORECHOV A SEMIEN
Pocit sýtosti nám výborne zabezpečia aj tuky. Ak mám na niečo malé chuť medzi jedlami, dám 1-5 vlašských orechov a jeden kus ovocia. Pocit hladu zmizne. Nedostatok tukov si telo nevie samo doplniť. Potrebuje ich z jedla. Obvykle máme v našom jedle dosť tukov, no nie je jedno aké tuky jeme.

Pozor si treba dať na pomer tukov nasýtených a tukov nenasýtených. Telo potrebuje oba, no pre naše zdravie je rozhodujúci ich pomer. Mal by byť maximálne 3:1, no často je až 20:1 Nepriaznivý pomer tukov v strave zvyšuje riziko srdcovo cievnych a nádorových ochorení.

Nasýtených tukov máme v strave príliš veľa(masť, tučné mäso, údeniny, maslo či smotanové výrobky...). Nenasýtené tuky potrebujeme jesť viac(rastlinné oleje, ryby, orechy, semená, avokádo…)

JETE MÁLO ZELENINY A OVOCIA
Ak nejete zeleninu a ovocie v dostatočnom množstve, chýba Vám vláknina, ktorá je objemná a robí pocit sýtosti.Tento deficit objemu doplníte iným jedlom, aby ste neboli hladní. A tak sa zbytočne prejedáte.

IMG_3305.JPG
IMG_1727.jpg

Denne by sme mali jesť až 0,5 kg až 1 kg zeleniny a ovocia, aby sme pre telo zabezpečili dostatok vitamínov, minerálov a antoxidantov, ktoré chránia naše bunky pred poškodením. Nedostatok mikroživín telo nevie samo doplniť. Potrebuje ich z jedla.

Zdá sa Vám to ťažké zdravo sa stravovať a vyznať sa v rôznych pomeroch živín? Pozrite si jednoduchú pomôcku ako si zostaviť zdravý tanier. Nájdete ju v článku 3 kroky ku zdraviu a chudnutiu.

Ak sa Vám tento článok páčil, sledujte ma na facebooku, instagrame alebo na tomto blogu.