Ako mať zdravé kosti?

Väčšina ľudí nerozmýšľa nad množstvom živín v jedle. Pri výbere jedla rozhoduje chuť a veľkosť porcie. Naše telo sa nedá oklamať. Telu je jedno či zjete pizzu, alebo hranolky. Ak nemáte v jedle živiny, ktoré potrebujete pre zdravé fungovanie, telo si ich zoberie z Vašich kostí a zubov.

Vápnik(calcium) je jeden z najdôležitejších minerálov pre zdravie človeka. Ak nemáme denne v jedle dosť vápnika, koledujeme si o zdravotné problémy.

Určite stojí za to zamyslieť sa, ako žijeme a najmä ako učíme žiť naše deti.

 
mlieko.jpg
 


POZRIME SA NA VÝZNAM VÁPNIKA PRE NAŠE ZDRAVIE

  • Z hľadiska množstva ide o najdôležitejší minerál. 70 kilový človek má 1,2 kg vápnika v tele

  • 99% vápnika sa nachádza v kostiach, zuboch a nechtoch. Je nevyhnutný pre ich zdravie.

  • Pre všetky buniek v tele je nenahraditeľný. Podieľa sa na sťahovaní svalov, prenose nervových impulzov a zrážaní krvi

  • Potrebujeme ho aj pri trávení, aktivuje niektoré tráviace enzýmy

  • Dôležitú úlohu má pri regulácii činnosti srdca

  • Zúčastňuje na tvorbe mlieka


PREČO NÁM CHÝBA VÁPNIK?

Telo si samo vápnik nevie vyrobiť, preto ho denne potrebuje dostať zo stravy. Nestačí mu občasný, nepravidelný príjem.

ZÁKLADNÝ NEDOSTATOK VÁPNIKA - vzniká ak vo veku do 25 rokov, kedy sa buduje kostná hmota, chýba v jedle a ďalšie živiny. Tento nedostatok majú často ľudia, ktorí v mladosti vylúčili mlieko zo stravy a nenahradili ho inými potravinami, alebo doplnkami výživy.

 
 

RELATÍVNY NEDOSTATOK VÁPNIKA. Relatívny je vzhľadom na nevyváženú stravu a nedostatok pohybu. Stav vápnika nepriaznivo ovplyvňuje sedavý spôsob života, konzumácia spracovaných potravín, kolových nápojov, čierneho čaju, čokolády, orechov, ale aj niektorých druhov zeleniny, ako je cvikla, špenát, brokolica… Tieto potraviny sú zdravé, no ak ich je veľa, tiež môžu znamenať pre telo nadmerný príjem fosforu, fytátov a oxalátov, ktoré znižujú vstrebávanie vápnika. Aj extrémny príjem bielkovín spôsobuje odbúravanie vápnika z tela.

Vápnik často chýba aj mladým ľuďom. Obvykle o tom nevedia. S vekom sa potreba vápnika ešte zvyšuje. Hlavne ženy v menopauze sú ohrozené jeho nedostatkom. Spoliehať sa na príjem vápnika iba zo stravy je príliš odvážne. V mnohých prípadoch je preto vhodné aj potrebné  používať kvalitný doplnok výživy.


AKÉ SÚ PREJAVY NEDOSTATKU VÁPNIKA U DOSPELÝCH ĽUDÍ?

Rednutie kostí - osteoporóza, osteopénia, paradentóza (uvoľňovanie zubov), časté zubné kazy, priečna lámavosť nechtov, nadmerné vypadávanie vlasov, ekzémy, opary a pľuzgiere v ústach, tetánia (bolestivé záchvaty svalových kŕčov), bolesti svalov búšenie srdca, bolesti hlavy, nespavosť, pocit úzkosti, depresia, škrípanie zubov, nadmerné menštruačné krvácanie, zhoršenie príznakov predmenštruačného syndrómu

Ak pociťujete tieto príznaky, odporúčam navštíviť lekára a požiadať ho o premeranie váýpnika v tele. Zároveň si skontrolujte svoj denný príjem vápnika z jedla. Ak zistíte, že je nižší ako je doporučená dávka, je dôležité ho doplniť na optimálnych 1000-1300 mg denne. Stravou, alebo doplnkami výživy.


AKO SI SKONTROLUJETE VÁŠ DENNÝ PRÍJEM VÁPNIKA ZO STRAVY?

Jednorázovo je to jednoduché.  Spomeňte si na všetko, čo ste dnes jedli, odhadnite/odvážte množstvo, zapíšte si potraviny a vyhľadajte si na internete tabuľky s názvom potraviny s obsahom calcia v strave. Pre presnejší výsledok si nasledujúci deň začnite presne zapisovať, čo ste zjedli a vážiť jedlo na kuchynskej váhe. O niekoľko dní budete vedieť, či Váš príjem dosahuje odporúčaných 1000 - 1300 mg denne pre dospelého človeka. V tabuľke nižšie vidíte odlišnosti v potrebe vápnika podľa veku.

 
 

Ak sa Vám nechce počítať, môžete sa spoľahnúť na odborníkov, ktorí prepočítali, že ľudia, ktorí denne nejedia mliečne výrobky, majú príjem vápnika z bežnej stravy iba polovičný - 500g  denne. Pri konzumácii mliečnych výrobkov sa ráta s denným objemom 0,5 l mlieka, alebo 50 g tvrdého syra, alebo dva biele jogurty. Najľahšie pre trávenie sú kyslomliečne výrobky.Konzumácia mliečnych výrobkov je sporná z viacerých dôvodov. Ak nechcete, alebo nemôžete jesť mliečne výrobky, viete si vápnik nahradiť inak.


AKÝ DOPLNOK VÝŽIVY JE VHODNÝ?

Dôležité je, aby bol doplnok výživy obohatený aj o vitamín D, ktorý zásadne podporuje vstrebávanie vápnika do tela. Preto používam morský vápnik s vitamínom D, ktorý dokázateľne podporuje hustotu kostí aj zdravie zubov. Neobsahuje žiadne konzervanty ani sladidlá.

Obsahuje morský vápnik AQUAMÍN z červenej morskej riasy Lithothamnion calacareumako. Ide o unikátny 100% prírodný zdroj vápnika a ďalších 72 dôležitých stopových prvkov, ktoré podporujú vstrebateľnosť vápnika.

Ako vzniká aqamín? Ide o zaujímavý proces, kedy riasa do seba absorbuje minerály z morskej vody. Potom, keď je takmer celá zvápenatená, klesá ku dnu. V súvislosti s Aquamínom je dôležité vedieť, že práve morská vegetácia je 10-20 krát bohatšia na minerálne látky než suchozemská vegetácia a  morská voda obsahuje rovnaký pomer nutrientov ako má ľudská plazma.

vapnik.Jpeg

Vstrebateľnosť vápnika zvyšuje aj to, že tableta je v cmúľacej forme. Tiež to znižuje ťažkosti s trávením vápnika. Morský vápnik + vitamín D si môžete si ju objednať s 20% zľavou tu. Je to jednoduchý spôsob ako si zvýšit každonenný príjem vápnika.

VÁPNIK NÁJDETE AJ V TÝCHTO POTRAVINÁCH

Ideálne je, ak si vieme doplniť vápnik stravou. Aj keď vynecháte mliečne výrobky, je to možné. No, chce to trochu vedomostí a plánovanie jedálnička.

  • brokolica

  • vajíčka

  • mak

  • ryby

  • sezamové semienka

  • strukoviny

  • mandle, orechy

  • tmavozelená zelenina

  • ovsené vločky

Pre správne vstrebávanie vápnika je dôležité mať pestrú stravu s dostatočným príjmom vápnika, horčíka, vitamínu D, vitamínu K2 a stopových prvkov.


Ak sa Vám tento článok páčil, sledujte ma na facebooku, instagrame alebo na tomto blogu.