Letná bryndza je superpotravina

Bryndzu naozaj zbožňujem. Len tak. Bez rôznych zložitých príchutí. Nepotrebujem ju miešať s maslom, alebo bylinkami. Kombinujem ju hlavne so zeleninou. Prezradím Vám extra jednoduchý recept s bryndzou, ktorým zaujmete hostí na každej letnej párty. Keďže bryndza patrí ku slovenským superpotravinám, pozrime sa bližšie na jej účinky.

 
IMG_3005.jpg
 

Prečo jesť letnú bryndzu?

Ovčie mlieko je výživnejšie ako kravské. Po zime sa ovce konečne pasú na čerstvej tráve. Tak sa do mlieka dostávajú vzácne živiny, ktoré v zime chýbajú. Pravá letná nepasterizovaná bryndza je vyrobená zo 100% ovčieho syra a má naozaj výnimočné účinky pre zdravie.

  • Zlepšuje trávenie

  • Podporuje zdravie kostí (prevencia osteoporózy)

  • Udržiava zdravé črevo, pôsobí preventívne proti rakovine hrubého čreva.

  • Má pozitívne účinky pri cukrovke aj  alergických ochoreniach.

  • Podporuje znižovanie krvného tlaku

  • Pomáha pri znižovaní hladiny cholesterolu.


Bryndza je probiotická bomba

PROBIOTIKÁ - nepasterizovaná bryndza obsahuje cenné probiotiká. Obsahuje ich mimoriadne veľa. Vďaka tomu, telo lepšie vstrebáva aj vápnik a tak bryndza významne predchádza osteoporóze.

V jednom grame bryndze je až miliarda mliečnych baktérií! V porovnaní s jogurtom, alebo s acidofilným mliekom je to 100 - 1000 krát viac!

Zostava mikroorganizmov v bryndzi sa podobá pôvodnému kaukazskému kefíru. Považuje sa za elixír zdravia a dlhovekosti. Bryndzu môžu jesť aj ľudia, ktorí nevedia stráviť mliečny cukor. Pri výrobe pravej bryndze vznikajú aj látky podobné antibiotikám, ktoré zabíjajú prípadné choroboplodné baktérie aj pri výrobe.

Probiotiká sú základom pre zdravie čriev. Vedecké výskumy stále viac potvrdzujú, že stav čreva významne ovplyvňuje celé telo, aj činnosť mozgu. Tieto účinky má iba nepasterizovaná ovčia bryndza. Pasterizovaná bryndza tiež obsahuje probiotické kultúry, no tie sa iba umelo pridávajú pri výrobe a je ich oveľa menej.


Obsah živín v bryndzi

VITAMÍNY A   MINERÁLY - ovčie mlieko obsahuje celkovo viac živín ako kravské mlieko. Má dvojnásobné množstvo bielkovín, tuku, vitamínov (B, A, C, D, E,K) aj minerálov (vápnik, fosfor, horčík, železo, zinok, meď).

OVČÍ TUK má priaznivejšie zloženie mastných kyselín ako kravský. Obsahuje 2 až 4 krát viac mastných kyselín s krátkym a so stredne dlhým reťazcom, ktoré nezvyšujú cholesterol v krvi, neukladajú sa do tukových tkanív, ale sú využité priamo pečeňou ako zdroje energie.

LAKTOFERIN -ovčie mlieko obsahuje osem krát viac laktoferinu ako kravské mlieko. Prisudzujú sa mu protirakovinové účinky. Ide o jeden z najsilnejších prirodzených prostriedkov na podporu imunity. Nachádza sa v materskom mlieku.

KYSELINA LINOLOVÁ (CLA) - ovčie mlieko je jej  významný zdroj. CLA je osobitne cenná pre jej „odtučňovacie“, protirakovinové a protisklerotické účinky.

 
 


Bryndzové jednohubky na letnú párty

POTRAVINY:

  • 125g bryndze (hranaté balenie)

  • 1 dlhšia šalátová uhorka

  • 1 malé balenie čučoriedok

POSTUP:

Uhorky umyjeme, nakrájame na kolieska cca 0,5 cm hrubé. Bryndzu opatrne nakrájame na kocky. Čučoriedky umyjeme. Na každé koliesko uhorky položíme kocku bryndze. Na bryndzu položíme čučoriedku a celú jednohubku prepichneme špáradlom.

Dobrú chuť!


Ak sa Vám tento článok páčil, sledujte ma na facebooku, instagrame alebo na tomto blogu.