Rýchly a jednoduchý banánový chlieb

Jednoduchý a lahodný recept na banánový chlieb, ktorý je plný banánov, štavnatých hrozienok a pečených vlašských orechov. Toto je jeden z mojich obľúbených receptov, v ktorom môžem použiť prezreté banány.

IMG_3098.jpg

Tento recept je u nás doma taký obľúbený, že vždy keď ho urobím zmizne takmer okamžite! Je jednoduchý na prípravu a hodia sa do neho prezreté banány, ktoré by sa inak vyhodili. Hodí sa ako rýchle raňajky, ak sa ponáhľate.

Zostane šťavnatý aj niekoľko dní a môžete ho použiť aj ako darček počas sviatkov.

Čo budete potrebovať?
Toto je všetko, čo budete potrebovať na najlepší banánový chlieb: múka, cukor, soľ, sóda bikarbóna, vanilkový extrakt, maslo, vajíčka a samozrejme veľmi dozreté banány. Pridanie hrozienok a orechov je samozrejme nepovinné, ale dodá úžasnú štruktúru a chuť.

Môžem vynechať orechy a hrozienka?
ÁNO! Tento recept bude fungovať aj keď vynecháte orechy alebo hrozienka. Výsledkom bude ten najmäkší, najšťavnatejší a najchutnejší bochník banánového chleba.

Ako nechať dozrieť banány:
•Rýchla metóda v rúre: Ak sú vaše banány ešte stále trochu zelené a nemáte čas, môžete ich dať na pekáč s papierom na pečenie a nechať ich v rúre rozohriatej na 120˚C na 15-20 min podľa toho aké sú zrelé.

•24 hodinová metóda: Ak máte 1 deň, môžte vložiť strapec banánov(bez separovania) do papierového vrecúška, ktoré prikryjete a necháte v izbovej teplote. Banány prirodzene vypúšťajú etylén, ktorý spôsobuje dozrievanie. Pridanie jablka tento proces urýchli.

Môžem prezreté banány zamraziť?
Ak máte prezreté banány, ale nemáte čas na pečenie NEVYHODŤE ICH!

Ako zamraziť banány:
Vložte neolúpané banány do sáčku, ktorý je vhodný na mrazenie a vytlačte von všetok vzduch. Takto vám banány vydržia v mrazničke až 3 mesiace. Môžete ich tiež zamraziť olúpané a nakrájané na kolieska, ak občas doma robíte smoothie. P.S. Tou istou metódou môžte zamraziť aj celý banánový chlieb.

IMG_3124.jpg




Ako spraviť banánový chlieb:
Toto je ten najjednoduchší recept na banánový chlieb. Bude vám stačiť ručný mixér. Nepotrebujete žiadne iné špeciálne vybavenie.

1. V miske zmixujte spolu maslo a cukor.
2. Do toho primiešajte rozpučené banány a vajíčka.
3. Premiešajte spolu múku, soľ a prášok na pečenie a pridajte ich do cesta.
4. Pridajte vanilkový extrakt, vlašké orechy a hrozienka a premiešané cesto môžete preniesť do pekáča a piecť.

Zdravé náhrady ingrediencií:
•Cukor môžete nahradiť medom, ktorý tiež pridá originálnu chuť.
•Použite celozrnnú múku namiesto hladkej múky.
•Nahraďte 1 lyžičku múky 1 lyžičkou ľanových semienok.
•Ak máte banány, ktoré sú veľmi prezreté pridajte o 1/3 cukru menej.

Ingrediencie:
3 zrelé banány
125g masla v izbovej teplote
150g trstinového cukru
2 rozmixované vajíčka
200g hladkej múky
2 lyžičky(15g) sódy bikarbóny
1 lyžička(9g) soli
1/2 lyžičky vanilkového extraktu
125g vlašských orechov
75g hrozienok

Postup:
1. Predhrejte rúru na 175°C. Pekáč zvnútra pretrite olejom alebo maslom a posypte múkou. Na spodok pekáča potom vlože aj papier na pečenie(aby sa bochník ľahko vyklopil).

2. Namočte hrozienka do vody na 15-30 min.

3. Do panvice pridajte orechy a zľahka ich opečte. Neustále ich miešte, aby sa nespálili. Až budú hotové, nahrubo ich nakrájajte a nechajte vychladnúť.

4. V miske zmixujte maslo s cukrom.

5. Banány popučte s vidličkou, kým nebudú mať konzistenciu jablkového pyré a pridajte ich do vyšľahaného masla spolu s vajíčkami. Mixujte, kým sa všetko nespojí.

6. V inej miske zmiešajte múku, prášok na pečenie a soľ, potom pridajte do cesta. Opäť všetko premixujte.

7. Do cesta primiešajte vanilkový extrakt, orechy a hrozienka. Cesto preneste do pekáča a pečte na 175°C 55-60 minút alebo kým špáratko, ktoré pichnete do stredu vyjde čisté. Po vybratí z rúry ho nechajte vychladnúť aspoň hodinu.

Dobrú chuť :)